Tel.

+32-488 16 63 73

Email

dapsocvet@gmail.com

Maandag-Vrijdag : 9.00 - 17.00

Buitenuur consultatie : na 17.00 u

NCoccidiose is een parasitaire infectie van het maag-darmkanaal van dieren. De ziekte wordt veroorzaakt door eencellige organismen (protozoa), in dit geval door parasieten van de orde Coccidia. Coccidia zijn parasitaire sporediertjes behorend tot de stam Apicomplexa. Er zijn verschillende genera met elk eigen species, die op verschillende plaatsen in de darm leven.

Coccidiose komt voor bij verschillende warmbloedige diersoorten, onder andere honden, katten, pluimvee, vee, en ook bij mensen. De veroorzakende organismen zijn meestal (dier)soortspecifiek en vormen geen risico voor andere diersoorten en/of de mens. Een uitzondering hierop is Toxoplasma gondii, de veroorzaker van toxoplasmose, die tussen verschillende dieren en de mens kan overgedragen worden (zoönose).

De organismen van het genus Eimeria komen algemeen voor en overleeft in de omgeving in een vorm (oöcyst) die zeer bestand is tegen omgevingsinvloeden. Oöcysten kunnen na weken (in de mest) of maanden (in aarde) nog steeds infectieus zijn.

Symptomen: Diarree, eventueel met bloed, vochtverlies, vermagering, uitdroging, slapte en het dier ziet er ziek uit (lusteloos, opgezette vacht, doffe vacht, geen zin in eten).

De ziekte kan voorkomen worden door vaccinatie of behandeld worden met coccidiostatica, zoals clazurildiclazurilnicarbazine of toltrazuril.

Bronnen, noten en/of referentiesFactsheet Eimeria spp Nederlandse Vereniging voor Parasitologie – Parasieten factsheet: Veterinair – – Eimeria spp.Resistance to anticoccidal drugs Herman Peek (2010), Resistance to anticoccidal drugs: alternative strategies to control cocciodosis in broilers, proefschrift Universiteit UtrechtEimeria spp[dode link] Biotechnische VerenigingCoccidiose bij sierkippen Otto Boswinkel (2007), Coccidiose bij sierkippen

Aanbevolen artikels

Follow Me!