Tel.

+32-488 16 63 73

Email

dapsocvet@gmail.com

Maandag-Vrijdag : 9.00 - 17.00

Buitenuur consultatie : na 17.00 u

De ademhaling mag niet gepaard gaan met geluid.
Hoesten is een van de meest voorkomende klinische presentaties waarmee dierenartsen dagelijks worden geconfronteerd. Hoesten kan wijzen op een vrij aanzienlijk aantal ziekten, waaronder: infectie, hartziekte, ontstekingsziekte of zelfs kanker om er maar een paar te noemen. Aandoeningen met hoesten kunnen variëren van milde ziekte tot levensbedreigende aandoeningen.

Een gezonde kat of hond heeft in rust een ademhalingsfrequentie van 10 tot 30 keer per minuut.
Bij een snelle ademhaling, diepe ademhaling of andere ademhalingsproblemen is het verstandig om de hulp van een dierenarts in te roepen. 

Ademhalingsproblemen kunnen veroorzaakt worden door problemen van de neus, keel, het strottenhoofd, de luchtpijp en bronchiën, de longen, de borstkas, het middenrif of het hart.

engelse bulldog pup

Erg schattig zijn ze, maar ze kunnen behoorlijk snurken.

Ademhaling met geluid

Dieren met een vernauwing van de luchtwegen (neus tot en met luchtpijp) kunnen geluid maken bij het ademen. Bij ernstige benauwdheid wordt bij inademen de buik of de borstingang naar binnen gezogen.

Als de kat of hond neusuitvloeiing heeft, is er waarschijnlijk sprake van een neus- of keelprobleem (niesziekte, poliep, vreemd voorwerp, strictuur, tumor). Als het geluid niet verdwijnt, als het dier door de mond ademt, zit het probleem in de keel, het strottenhoofd of de luchtpijp.

Een röntgenfoto levert meestal wat informatie op. Met een kijkonderzoek (rhinoscopie of bronchoscopie) is het mogelijk de zichtbare letsels op luchtpijp tot bronc hen goed in beeld te brengen. Bij neusproblemen is soms extra onderzoek met bijvoorbeeld een CT- scan nodig om het probleem vast te stellen. Voor CT scan verwijzen we u graag naar de klinieken met CT infrastructuur.


Aanbevolen artikels

Follow Me!