Wanneer preventieve diergeneeskunde niet in staat is uw dier te beschermen of door een fout uw dier ziek wordt, dan wordt uw huisdier door de loop van therapeutische diergeneeskunde gekeken.
Dit bestaat uit verschillende disciplines, zoals Inwendige ziekten, infectieuze ziekten, oogziekten, oorziekten, mondziekten, aandoeningen bij ademhalingsstelsel, hart, urinaire, spijsverteringsstelsel, hormon afhankelijke ziekten, geslacht afhankelijke ziekten, neurologisch en pschycotische ziekten, en ten slotte huis en skelet aandoeningen zoals breuken, wound trauma.
voor u, het volstaat om te weten welke signalen of symptomen kan u waarnemen om te denken dat er iets mis gaat bij uw huisdier:
- Voor maagdarmstelsel, voornaamste signalementen zijn onder andere, het braken, diarree, bloed in stoelgang, slechte eetlust.
- Voor urinair stelsel , zijn bloedplassen, pijn bij plassen, markeren, wild plassen, incontinentie, te veel of te weinig plassen, enz die signalementen zijn over eventuele blaasproblemen, nierproblemen, of andere hormonale ziekten.
- Het hormonaal of endocrien stelsel, hebben meestal wage symptomen, zoals vermoeidheid, te veel plassen, slechte vacht, verminderde eetlust, of te veel willen eten en drinken, die in feit de oorzaak van de ziekte elders in bijnierproblemen, schildklier- en alvleesklierproblemen liggen.
zoals bij de mensen, door middel van verschillende labo onderzoeken op bloed, en urine, en eventueel echografie kunnen wij de ziekte diagnosticeren. Naast ons eigen labo, werken wij voor specifieke testen met externe labo’s die gevalideerde testen uitvoeren.
Cardiologie
In gemakkelijke taal, hartaandoeningen zijn verdeeld in twee groepen, sub-klinisch en klinisch . het eerste groep zijn patienten die nog geen symptomen vertonen, en tweede groep vertonen als redelijk ernstige symptomen en vragen een specifieke aanpak.
Wij werken met specialist cardiologen in externe kliniek en faculteit diergeneeskunde en in voorkomende geval na een grondig onderzoek zullen wij uw huisdier doorverwijzen voor een bijkomend onderzoek. Cardioloog zal met aanvullende onderzoeken (een radiografie van de borstkas, een echografie van het hart, een ecg en/of een bloeddrukmeting) de juiste behandeling voor uw dier voorschrijven.
Dermatologie
Meestal oorproblemen behoren tot huidziekten. Daarnaast, allergieën, kaalheid en tumoren behoren tot deze discipline. soms de oorzaak van een huidafwijking helemaal ergens anders zich bevindt, bv. bij ziekte van cushing, diabetes, schildklier problemen, seizoensafhankelijke kaalheid. Dit betekent dat er veel andere testen en onderzoeken moet uitgevoerd worden , vandaar de diagnose en behandeling van een huidprobleem vaak niet zo gemakkelijk is.
Het is daarom belangrijk dat u alle medische verslagen, reeds gebruikte medicijnen meebrengt naar consultatie.