2

Cats


Onderzoeken


In onze dierenartspraktijk kan u terecht voor algemeen onderzoek, bloed-, mest- en urineonderzoek , echografie en digitale radiografie. Bloedtesten op kattenaids en leucose doen we zelf, andere onderzoeken gebeuren in het labo.

Dierenarts voor je kat

Hoe vaak moet ik met mijn kat naar de dierenarts?
Bij social dierenarts SocVet mag u gerust met je kat een tot twee keer per jaar voor chek-up langskomen.
Je kat wordt dan onderzocht, gevaccineerd en eventueel ontwormd door uw dierenarts. De dierenarts zal onder andere de kat wegen, naar het hart luisteren, de ogen en oren controleren en de tanden nazien .
Behandelen tegen vlooien (bv. met Frontline spot on, advocaat or stronghold of andere medicijnen en ontwormen (bv. met Drontal Cat of Milbemax) worden op gepaste tijdstippen gedaan. Twee maal per jaar ontwormen van een volwassen kat is meestal voldoende. Gaat je kat naar buiten dan zal een behandeling tegen vlooien meermaals per jaar moeten gebeuren (vooral in de zomer). Er bestaan zogenaamde spot-on producten om uw kat in één beweging (preventief) te behandelen tegen vlooien, wormen en vaak ook oormijt. (bv. Stronghold voor kittens en Advocate voor volwassen katten). We kunnen u ook speciale halsband bv. Seresto van Bayer aanbieden dat een bescherming geeft tegen vlooien gedurende 6 maanden. Sinds kort bestaat er ook een pipet van het merk Broadline dat werkt tegen vlooien en wormen. De spot-on wordt aangebracht op de huid in de nek. Wees echter voorzichtig met deze producten. Vermijd contact met de ogen en was je handen na het toedienen.
De social dierenarts voor je kat zal kijken welke product meerefficient is voor uw kat omdat de efficiëntie van sommige producten is de laatste jaren achteruit gegaan. We raden dus aan om bij ons dierenarts zich te informeren over andere producten zoals het eerder genoemde Stronghold, Advocate, Frontline, …

Identificatie

Identificatie en registratie: voor het chippen en registreren in een centrale gegevensbank en voor het opmaken van een reispasje voor uwhuisdier kan u bij ons terecht.

Vaccinaties

De vaccins bieden bescherming tegen kattenziekte, kattenniesziekte, chlamydia, leukose, rattenziekte en rabiës. Vanaf 6 weken dient uw kat een eerste vaccinatie te krijgen. Op 12 weken gebeurt een herhalingsvaccinatie. Hierna volstaat een jaarlijkse vaccinatie rond de verjaardag van uw kat.
Als u een jaar de vaccinatie van uw kat uitstelt, dient uw kat opnieuw twee keer vaccin krijgen met 3-4 weken tussentijd.

Parasieten

Ontwormen:
Ontwormen hoort bij de basisverzorging van uw kat en kan allerhande problemen voorkomen. Een eerste ontworming gebeurt meestal op 6 weken. Dit wordt best elke maand herhaald tot de kat 6 maand is. Nadien elk trimester ontwormen. Tijdens het vaccinatiebezoek wordt een ontwormingsschema op maat voorgesteld voor het verdere jaar.

Teken en vlooien:
Behandeling tegen teken en vlooien kan op verschillende manieren nl. met halsbandjes, pipetten of spray. Tijdens het vaccinatiebezoek wordt een behandelingsschema op maat voorgesteld voor het verdere jaar

Tand verzorging


Een goede tandverzorging voorkomt ziektes, verlies van tanden en een slechte adem. Wanneer uw dier last heeft van tandsteen of andere gebitsproblemen, kunnen wij deze verhelpen.

Operaties


De meeste operaties kunnen in onze praktijk uitgevoerd worden: castratie, sterilisatie, behandeling tumoren, wondbehandeling, courante oog -en ooroperaties, verwijderen van tandsteen (ultrasoon), bevallingen, … . In de recovery zal uw kat onder controle wakker worden.

Leave a Reply